Waarom FC fUsie

Het had niet veel gescheeld of er was helemaal geen FC Utrecht geweest. DOS wist zich in seizoen 1969/1970 ternauwernood te handhaven in de Eredivisie. Bij degradatie had de Gemeente Utrecht geen geld gestopt in de nieuwe club en was de fusie van de baan. De financiële situatie van de drie clubs zou ontoereikend geweest zijn voor betaald voetbal en de kans was groot dat er dan geen betaald voetbal in Utrecht meer zou zijn.’

In het kader van het sociaal, culturele erfgoed is het goed om af en toe stil te staan bij het verleden. Het is belangrijk dat de ontstaansgeschiedenis van deze markante voetbalclub nu goed gedocumenteerd wordt in beeld en geluid aan de hand van verhalen van mensen die er nauw bij betrokken waren.

Achtergrond

“Als 7 jarig Utrechts jochie uit Zuilen heb ik nooit bewust bij het ontstaan van FC Utrecht stil gestaan. In 1969 stonden de DOS spelers nog netjes met hun mooie gele shirts met zwarte banen in mijn voetbalplaatjesboek, in 1970 was dat opeens FC Utrecht. Ja zo gaat dat blijkbaar, het leven is ongecompliceerd voor een 7-jarige. Ik heb mijn voetbalplaatjesboeken altijd bewaard. Regelmatig blader ik er nog doorheen en bestudeer met nostalgische gevoelens de heroïsche voetbalkoppen met klinkende namen.

In de documentaire FC fUsie wil ik teruggaan in de tijd, naar de jaren 1969 en 1970 en aan de hand van verhalen van nauw betrokkenen de fusie van DOS, Elinkwijk en Velox mee kunnen beleven. Oud voetballers, supporters en andere betrokkenen zullen hun verhaal en beleving rondom de fusie en haar perikelen vertellen.

FC fUsie wordt natuurlijk meer dan een verhaal over voetbal alleen. Er zal een uniek tijdsbeeld geschetst worden, een tijdsbeeld dat voor velen en met name de jongere generatie niet meer voor te stellen is. De documentaire beslaat een periode van zo’n 60 jaar en geeft een goed beeld van de veranderde samenleving. Er zal veel mooi archiefmateriaal in de documentaire te zien zijn. De film is een tijdsdocument om te koesteren en zal er voor zorgen dat een stukje geschiedenis van het Utrechtse voetbal door direct betrokkenen tot leven komt en behouden blijft.

De documentaire zal interessant zijn voor een groot publiek, voor inwoners uit de stad en provincie Utrecht, voor mensen met belangstelling voor historie en human interest en natuurlijk voor voetballiefhebbers.

Het is de bedoeling dat RTV Utrecht de documentaire begin 2019 uit zal zenden.