Het verhaal

Sinds de invoering van het betaalde voetbal in Nederland waren er drie clubs in Utrecht actief: DOS, Elinkwijk en Velox. DOS speelde altijd op het hoogste niveau in de Eredivisie en werd landskampioen in 1958. Elinkwijk wisselde seizoenen in de kelder van de Eredivisie af met seizoenen in de top van de Eerste divisie en Velox speelde in de Eerste- en de Tweede divisie.

Vanwege de beroerde financiële situatie van de clubs DOS en Elinkwijk zijn er in 1964 plannen voor een fusie die uiteindelijk niet doorgaat. Tijdens de ledenvergaderingen werd het voorstel bij Elinkwijk en Velox met grote meerderheid van stemmen verworpen.

Eind jaren 60, DOS was drie jaar op rij aan degradatie ontsnapt en was bijna failliet. Een cynische opmerking uit die tijd was: “De club kan niks, zelfs niet degraderen.” Ook Elinkwijk en Velox ging het financieel niet voor de wind en de gemeente haalde de fusieplannen weer van stal. Zo zou de gemeente betaald voetbal op hoog niveau in Utrecht kunnen blijven garanderen. DOS was voorstander van de fusie, een faillissement zou zo voorkomen kunnen worden. Bij Velox en Elinkwijk werden de fusieplannen minder positief ervaren. Bij Elinkwijk leefde onder meer het sentiment, dat het van oorsprong geen Utrechtse club was, maar afkomstig was uit het tot 1954 zelfstandige Zuilen. Beide clubs bezweken uiteindelijk onder de druk van de gemeente.

Op 15 juni 1970 worden de voorzitters van de clubs het met elkaar eens en op 18 juni gaat de gemeenteraad akkoord, de fusie is een feit en FC Utrecht is geboren.

In de documentaire FC fUsie wordt door oud voetballers, supporters en journalisten teruggeblikt op deze bewogen periode uit de Utrechtse voetbalgeschiedenis. Verder graven we in de roemruchte geschiedenis van de drie fusieclubs. Utrechtse voetbaliconen gaan terug naar de plek waar ze zijn opgegroeid, waar ze voor het eerste een balletje trapte en vertellen met veel passie over hun cluppie. Of dit nou DOS, Elinkwijk of Velox was, één ding hebben ze met elkaar gemeen en dat is clubliefde!