De opstelling

De hoofdpersonen uit FC fUsie. Oud voetballers, supporters en andere betrokkenen die de fusie van DOS, Elinkwijk en Velox doen herbeleven.

Leo van Veen

Leo van Veen - FC fUsie

Mr. FC Utrecht wordt hij nog steeds genoemd, speelde 367 wedstrijden voor deze club. Voor de fusie speelde Leo voor DOS waar de strijd tegen degradatie een jaarlijkse traditie was geworden. Maakte in seizoen 1969/1970 de beslissende treffer in de degradatiewedstijd tegen GVAV, hierna stond niets meer een fusie met Elinkwijk en Velox in de weg.

Leen van der Merkt

Leen van der Merkt - FC fUsie

Leen van der Merkt speelde voor Elinkwijk en FC Utrecht. “Uitstekende dribbelaar,   passeert op de vierkante meter, is razend gevaarlijk met zijn solo” was er in de Panini voetbalplaatjes boeken te lezen. Leen speelde later ook nog voor FC Amsterdam waar hij zijn ‘finest moments’ beleefde, elimineerde o.a. Inter Milaan in het Uefa Cup toernooi.  Uiteindelijk belande Leen weer op het oude nest in Zuilen om bij de amateurs van Elinkwijk zijn voetbalcarrière te beeindigen.

Ed van Stijn

Ed van Stijn - FC fUsie

Komt oorspronkelijk uit Arnhem waar hij bij de jeugd van Vitesse speelde. Eenmaal bij DOS aanbeland moest hij erg wennen aan die typisch Utrechtse humor maar dwong al snel respect af bij zijn medespelers door zijn voetbalkwaliteiten. Werd vanwege een hardnekkige knieblessure gedwongen om al op 27jarige leeftijd te stoppen met voetbal. Bleef daarna nog wel als scout actief voor PSV en Manchester United.

Marco Cabo

Marco Cabo - FC fUsie

Op zijn 10e werd Marco overgehaald door Velox coryfee en straatgenoot Leen Morelisse om zich bij Velox aan te melden, de club van het flesje limonade en de gevulde koek. Zijn talent kwam direct naar voren, op zijn 15e kreeg hij al een contract. Van de fusie heeft Marco niks meegekregen, opeens was FC Utrecht er en speelde hij in het rood wit. Hij voetbalde daar tot 1980. Speelde daarna nog een jaartje voor SC Amersfoort.

Jan van Tamelen

Jan van Tamelen - FC fUsie

Jan was in de jaren 60 de voorstopper van Elinkwijk. Hij kwam pas op zijn 16e bij de blauw-witten uit Zuilen, daarvoor maakte Jan furore als trompettist bij het Zuilens Fanfare Corps en dat was nu eenmaal niet te combineren met het spelen bij een voetbalclub. Ten tijde van de fusie koos hij voor zijn maatschappelijke carrière, ging niet naar de FC maar ging spelen voor 2e divisieclub Gooiland. Jan komt nu nog zo’n 3 keer per week bij Elinkwijk en verricht daar als vrijwilliger allerlei klusjes.

Teus Huygens

Teus Huijgens -FC fUsie

Teus Huygens was de karakteristieke, goedgebekte middenvelder van Velox in de jaren 50 en 60. Toen Velox  2e divisie speelde kregen ze fl.30,- per gewonnen wedstrijd, fl.15,- bij een gelijkspel en bij verlies niks. Mooi meegenomen naast zijn salaris van fl.11,82 als leerling stratenmaker. Tegenwoordig kijkt Teus geen voetbal meer, de systemen deugen niet, alle ballen gaan naar de tegenpartij!

Henk Veldhuizen

Henk Veldhuizen - FC fUsie

Henk is geboren in Zuilen en was van huis uit katholiek. Toen hij als kleine jongen wilde voetballen kwam hij automatisch bij het katholieke HMS terecht. Het bloed kroop waar het niet gaan kan en op zijn 12e  maakte hij de overstap naar Elinkwijk. Vanwege deze daad werd hij prompt het schoolelftal uitgezet van de katholieke St.Ludgerusschool. Henk, inmiddels 80, is nog steeds actief als vrijwilliger bij de club. Eens een Elinkwijker altijd een Elinkwijker!

Jan Stekelenburg

Jan Stekelenburg - FC fUsie

DOS supporter van het 1e uur, was er als snotneus bij in Nijmegen toen DOS in 1958 landskampioen werd. Knipte destijds gaten in het hek van de oude Galgenwaard om DOS te kunnen zien spelen. Dat doet hij nu niet meer, heeft al jaren een seizoenkaart voor FC Utrecht, zijn vakanties worden zelfs aangepast aan het speelschema van de FC.

Hans van der Vlugt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi.

Hans van der Vlugt was sportjournalist bij het Utrechts Nieuwsblad. In 1969 werd hij directeur van de FBO, de werkgeversorganisatie van het betaalde voetbal en merkte toen dat het goed mis was met de financiële huishouding bij veel betaalde clubs. Was daarom ook voorstander van fusies. Zat in het overgangsbestuur van FC Utrecht en heeft bergen werk verzet om de fusie in goede banen te leiden.

Ad van Liempt

Ad van Liempt - FC fUsie

Ad van Liempt was ten tijde van de fusie journalist bij dagblad Het Centrum. De fusie kwam voor hem als een verrassing en hij beschouwt dit dan ook als zijn journalistieke dieptepunt. Ondanks dat Ad onlangs naar het oosten van het land is verhuisd is hij nog bijna elke thuiswedstrijd in de Galgenwaard te vinden.

Joop Leliveld

Joop Leliveld - FC fUsie

Joop was keeper van Elinkwijk en moest via de autoradio vernemen dat de fusie een feit was. Ging bij FC Utrecht de strijd aan met collega’s Henk van Ledden van DOS en Ton de Hoogt van Velox. Werd uiteindelijk de 1e doelman van FC Utrecht. In het 2e seizoen werd Joop vanwege een rugblessure afgekeurd voor het betaalde voetbal. Loopt nu nog regelmatig bij Elinkwijk rond.

Erwin, Stefan en  Marcel Luiten

Erwin Luiten - FC fUsieStefan Luiten - FC fUsieMarcel Luiten - FC fUsie

Zonen van DOS legende Cor Luiten. Luiten speelde in het kampioenselftal van DOS uit 1958 en zat namens DOS in de fusiecommissie in 1970. Cor was een voetbaldier in hart en nieren. Het hele gezin stond in het teken van voetbal. Als ze bv. een dagje naar Ouwehands Dierenpark gingen dan zette Cor het gezin bij de ingang af om daarna zelf nog even te gaan scouten bij Candia in Rhenen.

Andries Nagtegaal

Andries Nagtegaal - FC fUsieDOS is de enigste Utrechtse voetbalclub die het ooit lukte om landskampioen te worden. Dat gebeurde in 1958 na een bloedstollende beslissingswedstrijd tegen Sportclub Enschede in de Nijmeegse Goffert. Van dat kampioenselftal is er nog eentje in leven: Andries Nagtegaal. In FC fUsie gaat Andries na ruim 60 jaar weer terug naar de Goffert en haalt herinneringen op aan die memorabele dag.

Bandi & Els Zalai

Bandi & Els Zalai - FC fUsieDe Hongaar Laszlo Zalai was de laatste trainer van DOS in het seizoen 1969/1970. Ook dat seizoen vocht DOS weer tegen degradatie. Uit de verslagen die de in 2004 overleden Zalai nauwgezet optekende na iedere wedstrijd spreekt weinig vertrouwen in een goede afloop, constateren zijn vrouw Els en zoon Bandi bij het doorbladeren van zijn plakboeken. “Met deze ploeg kunnen we alleen maar degraderen.”

Joop van Maurik

Joop van Maurik - FC fUsieJoop van Maurik groeide op bij Velox, vertrok in 1968 naar het Scheveningse Holland Sport maar kwam uiteindelijk in 1973 weer in zijn geliefde Utrecht terecht. De wedstrijden van het aanvallend ingestelde FC Utrecht gingen vaak gepaard met bloed, zweet en tranen. De vechtersmentaliteit van Joop paste goed bij de ploeg en al snel ontpopte de stormram zich tot publiekslieveling. “Jopie, Jopie boor ze in de grond!”